Jeg er bange for vores sundhedsvæsens kommende tilstand

Efter denne historiske strejke, som nåede at vare i 10 uger, er jeg bange for den kommende tilstand for vores sundhedsvæsen. For efter at have fået en våd klud i hovedet af regeringen, da de stoppede strejken, kan jeg fornemme en klar tendens på du sociale medier. Ser mange skrive, at de nu ikke længere vil tage ekstra vagter, hjælpe ved huller og møde/gå til tiden. Undskyld mit sprog, men jeg kan fandme godt forstå dem. Ser også folk skrive, at de nu vil overveje eller helt klart finde noget andet at lave. Endnu engang kan jeg godt forstå dem med den støtte de har fået (*HOST HOST* eller manglende).

Som jeg har skrevet før, så overvejer jeg også min fremtid i faget og hvor længe jeg ønsker at blive. For når jeg er færdig kan jeg altid læse videre og derfor ikke arbejde som basis sygeplejerske. Der vil dog lige gå nogle år inden jeg læser videre, da jeg gerne vil have noget erfaring. Denne erfaring kan jeg få mange steder fra, på et sygehus, i ældreplejen, i det private eller måske udlandet.

Hvor er du så nu?

Lige nu er jeg mest til at blive på uddannelsen og færdiggøre den. Mest fordi jeg er nået så langt og har brugt en del af mine SU-klip. Til dem der ikke ved hvad det er, så er det de antal måneder du kan få SU, når du læser en videregående uddannelse. Må indrømme, at jeg allerede nu ved, at jeg sikkert ikke ender i ældreplejen da jeg ikke kan se mig selv der. Har været derude i praktikken og det var ikke noget for mig. Stor respekt til dem der kan, men der ser jeg bare ikke min fremtid. Håber stadig at komme til at arbejde med børn/unge, da jeg føler (og har fået fortalt) at jeg er god til at “arbejde” med dem. Men fremtiden er ikke låst endnu og det kan være jeg finder et andet område der fanger mig.

Min opfordring til sygeplejerskerne

Jeg har en helt klar opfordring til mine kommende kollegaer derude:

  • Arbejd kun de timer du er ansat til (hvis muligt)
  • Mød og gå til tiden
  • Sig nej til al overarbejde og kun tage pålagt
  • Ikke hjælpe med huller i vagtplanen
  • Indberet alle utilsigtede hændelser (skal vi ikke det i forvejen?)
  • Ingen ekstra vagter eller FEA vagter
  • Overhold overenskomsten til punkt og prikke
  • Snak med jeres lokale kreds om afskaffelse af lokalaftaler (fx hviletid)

Og så ellers hold ud, vi er nogle nye som er på vej og ikke kan undvære jeres viden. Ved det bliver hårdt, men sammen kommer vi igennem dette. Desværre kan vi ikke lave det sygeplejerskerne gjorde i Finland i 2007 (dr.dk). Det forbyder Hovedaftalen mellem FH og DA, da det ville blive anset som et kollektivt kampskridt, hvis DSR opfordre sygeplejerskerne til dette. Men jeg kan jo håbe på, at de alligevel gør dette eller deponere deres autorisation udenom DSR. Så tror jeg hurtigt der ville blive fundet en pose penge til at afhjælpe situationen, da systemet ville bryde sammen.

Nu er jeg bange, men vi skal helt ud hvor systemet kollapser før der sker ændringer. Håber ikke det sker, men så alligevel..

Kampen er ikke slut.
Den er først lige begyndt!